Skip to content
Sahabat Alam Malaysia
  • Halaman Utama
  • Tentang Kami
  • Program
  • Pusat Sumber
  • Hubungi Kami
  • ENGENG
  • Sumbangan
  • Arkib

Memorandum masalah sumber perikanan dan nelayan pantai di Malaysia: Cadangan dan gesaan

  • Tarikh Penerbitan | November 30, 2017
  • Jenis Dokumen | Laporan, Kertas Kerja & Memorandum
  • Program | Marin & Perikanan
  • Jenis Isu | Perikanan
  • Penanda | JARING, memorandum, Nelayan, sumber marin
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
PDF

Klik sini untuk muat turun Memorandum Perikanan SAM JARING

Pengenalan

Industri perikanan merupakan industri yang berkembang maju di Malaysia. Namun di sebalik perkembangan pesatnya pelbagai isu dan masalah perikanan dan nelayan masih belum ditangani dengan serius dan berkesan. Antara isu yang boleh dilihat adalah seperti polisi, pembangunan dan pelaksanaan dasar, penguatkuasaan undang-undang serta kemerosotan ekosistem marin.

Situasi ini menimbulkan kebimbangan kepada nelayan pantai. Oleh yang demikian, Sahabat Alam Malaysia (SAM) dan Persatuan Pendidikan dan Kebajikan Jaringan Nelayan Pantai Malaysia (JARING) memandang serius isu ini dan merasakan adalah perlu untuk dibangkit dan diketengahkan supaya dapat diatasi bersama dengan baik.

Rangka kerja dan penyelesaian yang menyeluruh harus dipertimbangkan dengan mengambil kira persoalan polisi dan dasar perikanan negara, perundangan, perancangan dan pembangunan perikanan yang mengambil kira aspek sosio-ekonomi nelayan dan ekosistem marin yang sihat, pengawalan, pemantauan dan penguatkuasaan serta kerjasama semua pihak dalam menangani isu-isu perikanan negara.

Dasar Agro-Makanan 2011-2020 mensasarkan 50% daripada sumber perikanan negara adalah daripada akuakultur dan hanya 50% adalah dari tangkap liar (lampiran 1). Dasar ini perlu dikaji semula kerana SAM dan JARING percaya industri akuakultur yang tidak terkawal merupakan salah satu faktor yang merosakkan sumber perikanan. Dasar ini akan menggalakkan kawasan hutan paya bakau, pinggir pantai dan kawasan sungai dimusnahkan.

Dalam usaha untuk memenuhi keperluan protein kepada masyarakat dan memastikan industri perikanan negara berkembang seiring dengan kelestarian sumber marin, SAM dan JARING menegaskan adalah perlu untuk semua pihak berganding bahu menjalankan usahasama yang bersepadu serta mencari kaedah terbaik untuk menguruskan sumber perikanan secara mapan.

Memorandum yang disediakan oleh SAM dan JARING ini menggariskan beberapa isu dan persoalan tentang status industri perikanan di Malaysia. SAM juga menyenaraikan beberapa cadangan bagi memungkinkan cabaran dan persoalan berikut dapat ditangani dengan baik.

Terkini

Pembangunan & Perancangan

Atasi segera masalah hakisan tebing Sungai Kerian

Sahabat Alam Malaysia (SAM) menggesa Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) Pulau Pinang mengambil langkah-langkah awal dengan segera untuk mencegah hakisan tebing Sungai Kerian sebelum ia

Selanjutnya »
April 7, 2021
Hutan & Biodiversiti

Hentikan penukaran dan pembersihan hutan paya gambut di Mukim Sungai Panjang, Daerah Sabak Bernam untuk projek Selangor Smart Agro Park (SSAP)

Kenyataan akhbar ini telah dikeluarkan oleh Gabungan Melindungi Hutan Negeri Selangor di mana SAM adalah ahli. Kenyataan ini adalah terhadap penukaran dan pembersihan 2,400 ekar

Selanjutnya »
April 6, 2021
Pertanian

Cadangan pelesenan benih dan pemprosesan benih boleh menafikan hak petani

SAM adalah ahli Forum Kedaulatan Makanan Malaysia (FKMM). Hari ini FKMM telah mengadakan satu sidang media dan mengeluarkan kenyataan berikut terhadap pembentangan Rang Undang-Undang Kualiti

Selanjutnya »
April 6, 2021
Hutan & Biodiversiti

Masa untuk Kedah dan Pulau Pinang bekerjasama demi menyelamatkan sumber air Ulu Muda

Pada hari ini, Sahabat Ulu Muda (FoUM) telah menghantar surat kepada Menteri Besar Kedah, Ketua Menteri Pulau Pinang dan salinan kepada Perdana Menteri Malaysia berhubung

Selanjutnya »
April 5, 2021

Atasi segera masalah hakisan tebing Sungai Kerian

  • Tarikh Penerbitan | April 7, 2021
  • Jenis Dokumen | Kenyataan Akhbar
  • Program | Pembangunan & Perancangan
  • Jenis Isu | Mitigasi, Pembangunan, Perancangan, Perikanan
Selanjutnya

Hentikan penukaran dan pembersihan hutan paya gambut di Mukim Sungai Panjang, Daerah Sabak Bernam untuk projek Selangor Smart Agro Park (SSAP)

  • Tarikh Penerbitan | April 6, 2021
  • Jenis Dokumen | Kenyataan Akhbar
  • Program | Hutan & Biodiversiti
  • Jenis Isu | Biodiversiti, Pemuliharaan, Penukaran Hutan, Perladangan
Selanjutnya

Cadangan pelesenan benih dan pemprosesan benih boleh menafikan hak petani

  • Tarikh Penerbitan | April 6, 2021
  • Jenis Dokumen | Kenyataan Akhbar
  • Program | Pertanian
  • Jenis Isu | Agroekologi, Benih, Biodiversiti, Pensijilan, Pertanian
Selanjutnya

Masa untuk Kedah dan Pulau Pinang bekerjasama demi menyelamatkan sumber air Ulu Muda

  • Tarikh Penerbitan | April 5, 2021
  • Jenis Dokumen | Rencana & Cerita
  • Program | Hutan & Biodiversiti
  • Jenis Isu | Air, Biodiversiti, Pemuliharaan
Selanjutnya
Pembangunan & Perancangan

Atasi segera masalah hakisan tebing Sungai Kerian

Selanjutnya »
April 7, 2021
Hutan & Biodiversiti

Hentikan penukaran dan pembersihan hutan paya gambut di Mukim Sungai Panjang, Daerah Sabak Bernam untuk projek Selangor Smart Agro Park (SSAP)

Selanjutnya »
April 6, 2021
Pertanian

Cadangan pelesenan benih dan pemprosesan benih boleh menafikan hak petani

Selanjutnya »
April 6, 2021
Hutan & Biodiversiti

Masa untuk Kedah dan Pulau Pinang bekerjasama demi menyelamatkan sumber air Ulu Muda

Selanjutnya »
April 5, 2021

Testimoni

Sahabat Alam Malaysia adalah satu badan bukan kerajaan (NGO) yang telah sekian lama berjuang mempertahan kelestarian alam. Ia juga mendidik masyarakat tentang pentingnya kebersamaan dalam pemikiran dan tindakan agar alam ini dapat kita wariskan kepada generasi hadapan dalam keadaan yang elok dan terpelihara. Dalam pada itu juga SAM giat membantu golongan nelayan pantai dalam memperjuangkan hak-hak mereka sehinggalah tertubuhnya Persatuan Pendidikan dan Kebajikan Nelayan Pantai Malaysia (JARING). Nelayan pantai sepenuh masa ini dididik oleh SAM sehingga mereka mampu memainkan peranan sebagai pemimpin nelayan yang meneruskan kesinambungan memperjuangkan hak-hak nelayan pantai lainnya. Sebagai contoh SAM telah berjaya menyedarkan masyarakat nelayan keperluan menjaga hutan paya bakau untuk kebaikan hasil tangkapan nelayan itu sendiri.
Jamaluddin Mohamad Bualik
Jamaluddin Mohamad BualikPersatuan Pendidikan dan Kebajikan Jaringan Nelayan Pantai Malaysia (JARING)
During the 1980s, I used to read about the Consumers’ Association of Penang (CAP) in the news. After retirement, some time in 2001, while lazing around, I read news about the construction of a carbon in leach plant using sodium cyanide to extract gold in Bukit Koman. My friends and I visited CAP and we were introduced to SAM and her legal team. We discussed the details of filing a case against the gold mining company and the department of environment with Ms Meenakshi Raman and her legal team. That was the beginning of a beautiful friendship between lawyers from SAM and many of us from Bukit Koman. We had many ups and downs in our struggle to shut down the gold mine that was causing a nuisance in our village. But, as a community we never gave up because SAM had our backs.
Hue Fui How
Hue Fui HowSecretary, Bukit Koman Ban Cyanide in Goldmining Action Committee (BCAC)
Sahabat Alam Malaysia adalah sebuah NGO yang memperjuangkan nasib masyarakat luar bandar khasnya. SAM menerima aduan-aduan masyarakat dan menyelesaikan masalah yang dihadapi. SAM telah mewujudkan ramai aktivis-aktivis sosial dan alam sekitar. Pada era 1980 dan 90an SAM sangat dihormati oleh masyarakat dan agensi kerajaan. Apabila media sosial menguasai maklumat maka SAM pun terkesan dan masalah masyarakat terus disalurkan dengan pelbagai cara. SAM perlu mewujudkan aktivis-aktivis pelapis yang muda untuk terus membantu masyarakat. SAM juga perlu membuat perubahan supaya banyak turun kelapangan dan jangan mengharapkan laporan media sahaja. Tingkatkan prestasi sebagaimana pada zaman kegemilangan SAM di era 80-90an.
Che Ani Mt Zain
Che Ani Mt Zain
SAM taught me the importance of social activism and the role it plays in upholding the rights of people and the protection of the environment. In my experience, SAM has never hesitated to speak up in defence of people and their environment, and has gone the extra mile to champion their rights, by helping communities take their battles to the higher ups and even to the courts.
Jessica Binwani
Jessica BinwaniPublic/Private Interest Lawyer
Semenjak kami kenal SAM, banyak pengalaman dan pengetahuan yg kami dapat. Kami telah belajar cara membuat baja asli daripada SAM. Semenjak itu, bermulalah minat kami dalam aktiviti pertanian. Dengan memperolehi kemahiran dalam membuat baja asli dan penanaman lestari, kami juga telah dapat menambahkan pendapatan sampingan kami. Ini lebih baik daripada tanah kami terbiar dan tidak diusahakan. Terima kasih SAM kerana sudi memberi bantuan dan tunjuk ajar kepada Persatuan kami.
Chedo Anak Nyuwen
Chedo Anak NyuwenPersatuan Penduduk Sg Buri, Bakong, Marudi
My journey with SAM started when her community organisers took me to the meet the paddy farmers of Kedah, connecting my growing interest in environmental law with our people who struggle to work the land in the face of pollution, replacement of traditional seeds with commercial hybrids and their accompanying chemical package of fertilisers and weedicides. I then had the honour to work with SAM in the struggle for the rights of the native communities of Sarawak, in defence of their forests from massive logging and destructive mega-projects. In every issue that SAM takes up, she combines rigorous research with the realities and voices of the communities to advocate for policies and laws that care for people and nature. From the courts to the elected legislators to policy makers and implementers and to the United Nations, SAM walks side by side with the communities in Malaysia. How can I not be inspired by the vision and passion of the generations of women and men who coalesce to form SAM?
Chee Yoke Ling
Chee Yoke Lingstudent of SAM, Executive Director of Third World Network, SAM’s sister organisation

Sokonglah misi kami

Mainkanlah peranan anda untuk alam sekitar dengan memberikan sumbangan anda. Setiap sumbangan anda akan membolehkan pertubuhan kami memberikan impak yang lebih tinggi terhadap keadilan dan alam sekitar.

SUMBANGAN

Sahabat Alam Malaysia (Ibu Pejabat)
No. 1, Jalan Joki,
11400 Pulau Pinang,
Malaysia
Tel: +604 827 6930
Fax: +604 827 6932

Sahabat Alam Malaysia (Pejabat Marudi)
129A, Tingkat Satu,
Jalan Tuanku Taha,
P.O. Box 216,
98058 Marudi,
Baram, Sarawak,
Malaysia
Tel & Fax: +60 85 758 973

Peta Laman

  • Halaman Utama
  • Tentang Kami
  • Program
  • Pusat Sumber
  • Arkib
  • Sumbangan
  • Hubungi Kami
  • Dasar Privasi
  • Penggunaan Kandungan Laman Sesawang

Dapatkan berita terkini

Facebook
Twitter
Youtube
Instagram

Sahabat Alam Malaysia (Ibu Pejabat)
No. 1, Jalan Joki,
11400 Pulau Pinang,
Malaysia
Tel: +604 827 6930
Fax: +604 827 6932

Sahabat Alam Malaysia (Pejabat Marudi)
129A, Tingkat Satu,
Jalan Tuanku Taha,
P.O. Box 216,
98058 Marudi,
Baram, Sarawak,
Malaysia
Tel & Fax: +60 85 758 973

Peta Laman

  • Halaman Utama
  • Tentang Kami
  • Program
  • Pusat Sumber
  • Arkib
  • Sumbangan
  • Hubungi Kami
  • Dasar Privasi
  • Penggunaan Kandungan Laman Sesawang

Dapatkan berita terkini

Ikut kami di sini

Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
Copyright © 2021 Sahabat Alam Malaysia