Skip to content
Sahabat Alam Malaysia
  • Arkib
  • Halaman Utama
  • Tentang Kami
  • Program
  • Pusat Sumber
  • Hubungi Kami
  • ENGENG
  • Sumbangan

Sam Gesa Punca Banjir Lumpur Di Bayan Baru Ditangani Segera

  • Tarikh Penerbitan | Julai 25, 2019
  • Jenis Dokumen | Kenyataan Akhbar
  • Program | Pembangunan & Perancangan
  • Jenis Isu | Pengangkutan, Perancangan
  • Penanda | banjir lumpur, hakisan tanah, JPS, MBPP, Sungai Ara
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
PDF

Sahabat Alam Malaysia (SAM) menggesa kerajaan Pulau Pinang menyiasat dan mengambil tindakan segera bagi mengatasi masalah banjir lumpur yang kerap berlaku di kawasan Bayan Baru di sini.

SAM kesal walau pun kejadian tersebut sudah berlarutan sejak lebih 10 tahun yang lalu namun ia masih belum diambil tindakan dengan berkesan.

Baru-baru ini (24 Julai 2019) kejadian serupa berulang lagi di mana beribu pengguna jalan dan premis perniagaan di kawasan berkenaan telah terjejas. Dalam tinjauan yang dibuat SAM mendapati mendapan sisa lumpur di atas jalan raya di sekitar Bayan Baru telah menyebabkan berlaku kesesakan kenderaan yang serius.

Sekarang keadaan menjadi lebih buruk apabila lumpur yang sudah kering bertukar menjadi habuk dan mengancam orang awam.  SAM bimbang jika masalah ini tidak ditangani segera ia boleh menjejaskan keselamatan dan kesihatan orang ramai.

Justeru itu SAM meminta Majlis Bandaraya Pulau Pinang (MBPP) dan Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) menyiasat punca kejadian banjir lumpur di kawasan ini secara menyeluruh terutamanya di semua tapak projek pembangunan yang dalam pembinaan.

Hakisan tanah akibat penerokaan bukit di Sungai Ara mungkin menjadi salah satu faktor kejadian banjir lumpur melanda kawasan Bayan Baru. SAM menggesa supaya aktiviti tersebut dihentikan segera agar alam sekitar tidak terus terancam dan pembaikpulihan dilakukan agar masalah ini dapat ditangani dengan berkesan.

Keadaan saliran yang sempit dan gagal menampung pengaliran air ketika hujan perlu diperbesarkan supaya tidak berlaku limpahan dan ancaman banjir lumpur pada masa akan datang.

SAM menegaskan kerajaan negeri, MBPP, JPS dan lain-lain jabatan serta agensi yang terlibat wajar memberi perhatian serius terhadap perkara ini dengan membuat perancangan yang lebih teliti.  Di samping itu pihak berkuasa perlu menguatkuasakan undang-undang yang sedia ada dengan tegas agar masalah banjir lumpur di kawasan ini tidak berlaku lagi.

MEENAKSHI RAMAN

Presiden

Terkini

Pembangunan & Perancangan

Batalkan projek tambak laut di Langkawi!

Pada 31 Mei 2018, pemaju dari Sarawak, mendiang Ting Pek Khiing yang terkenal dengan projek Empangan Bakun mengumumkan beliau akan melancarkan projek pembangunan bernilai RM30

Selanjutnya »
Januari 22, 2021
Pembangunan & Perancangan

Bantahan pengoperasian kilang pembuatan bateri di Jenjarom, Kuala Langat, Selangor

Sahabat Alam Malaysia (SAM) menggesa supaya pihak Kerajaan Negeri Selangor, Majlis Perbandaran Kuala Langat (MPKL) dan jabatan-jabatan kerajaan yang berkaitan supaya mengambil peduli dan mempertimbangkan dengan serius bantahan

Selanjutnya »
Januari 14, 2021
Hutan & Biodiversiti

Sangat tidak bertanggungjawab bagi negeri-negeri menggalakkan penebangan hutan

Sahabat Alam Malaysia (SAM) amat bimbang dengan perkembangan terkini  di mana beberapa negeri terus menggalakkan penebangan hutan atas pelbagai alasan, dan bukannya mengambil langkah-langkah untuk melindungi

Selanjutnya »
Januari 5, 2021
Pencemaran & Perlombongan

Peringatan SAM terhadap bahaya pemajuan industri nadir bumi

Sahabat Alam Malaysia (SAM) merasa amat bimbang dengan pengumuman oleh Menteri Besar Kedah, Muhammad Sanusi Md Nor, kelmarin bahawa kerajaan negeri telah membuat perjanjian dengan syarikat usahasama

Selanjutnya »
Disember 3, 2020

Batalkan projek tambak laut di Langkawi!

  • Tarikh Penerbitan | Januari 22, 2021
  • Jenis Dokumen | Rencana & Cerita
  • Program | Pembangunan & Perancangan
  • Jenis Isu | Pembangunan, Pembangunan Persisiran Pantai, Penambakan
Selanjutnya

Bantahan pengoperasian kilang pembuatan bateri di Jenjarom, Kuala Langat, Selangor

  • Tarikh Penerbitan | Januari 14, 2021
  • Jenis Dokumen | Kenyataan Akhbar
  • Program | Pembangunan & Perancangan
  • Jenis Isu | Bahan Toksik, Pencemaran, Perancangan, Sisa
Selanjutnya

Sangat tidak bertanggungjawab bagi negeri-negeri menggalakkan penebangan hutan

  • Tarikh Penerbitan | Januari 5, 2021
  • Jenis Dokumen | Surat Kepada Pengarang
  • Program | Hutan & Biodiversiti
  • Jenis Isu | Air, Biodiversiti, Penebangan hutan
Selanjutnya

Peringatan SAM terhadap bahaya pemajuan industri nadir bumi

  • Tarikh Penerbitan | Disember 3, 2020
  • Jenis Dokumen | Kenyataan Akhbar
  • Program | Pencemaran & Perlombongan
  • Jenis Isu | Bahan Toksik, Pencemaran, Perlombongan & Ekstraktif, Sisa
Selanjutnya
Pembangunan & Perancangan

Batalkan projek tambak laut di Langkawi!

Selanjutnya »
Januari 22, 2021
Pembangunan & Perancangan

Bantahan pengoperasian kilang pembuatan bateri di Jenjarom, Kuala Langat, Selangor

Selanjutnya »
Januari 14, 2021
Hutan & Biodiversiti

Sangat tidak bertanggungjawab bagi negeri-negeri menggalakkan penebangan hutan

Selanjutnya »
Januari 5, 2021
Pencemaran & Perlombongan

Peringatan SAM terhadap bahaya pemajuan industri nadir bumi

Selanjutnya »
Disember 3, 2020

Testimoni

Sahabat Alam Malaysia adalah satu badan bukan kerajaan (NGO) yang telah sekian lama berjuang mempertahan kelestarian alam. Ia juga mendidik masyarakat tentang pentingnya kebersamaan dalam pemikiran dan tindakan agar alam ini dapat kita wariskan kepada generasi hadapan dalam keadaan yang elok dan terpelihara. Dalam pada itu juga SAM giat membantu golongan nelayan pantai dalam memperjuangkan hak-hak mereka sehinggalah tertubuhnya Persatuan Pendidikan dan Kebajikan Nelayan Pantai Malaysia (JARING). Nelayan pantai sepenuh masa ini dididik oleh SAM sehingga mereka mampu memainkan peranan sebagai pemimpin nelayan yang meneruskan kesinambungan memperjuangkan hak-hak nelayan pantai lainnya. Sebagai contoh SAM telah berjaya menyedarkan masyarakat nelayan keperluan menjaga hutan paya bakau untuk kebaikan hasil tangkapan nelayan itu sendiri.
Jamaluddin Mohamad Bualik
Jamaluddin Mohamad BualikPersatuan Pendidikan dan Kebajikan Jaringan Nelayan Pantai Malaysia (JARING)
During the 1980s, I used to read about the Consumers’ Association of Penang (CAP) in the news. After retirement, some time in 2001, while lazing around, I read news about the construction of a carbon in leach plant using sodium cyanide to extract gold in Bukit Koman. My friends and I visited CAP and we were introduced to SAM and her legal team. We discussed the details of filing a case against the gold mining company and the department of environment with Ms Meenakshi Raman and her legal team. That was the beginning of a beautiful friendship between lawyers from SAM and many of us from Bukit Koman. We had many ups and downs in our struggle to shut down the gold mine that was causing a nuisance in our village. But, as a community we never gave up because SAM had our backs.
Hue Fui How
Hue Fui HowSecretary, Bukit Koman Ban Cyanide in Goldmining Action Committee (BCAC)
Sahabat Alam Malaysia adalah sebuah NGO yang memperjuangkan nasib masyarakat luar bandar khasnya. SAM menerima aduan-aduan masyarakat dan menyelesaikan masalah yang dihadapi. SAM telah mewujudkan ramai aktivis-aktivis sosial dan alam sekitar. Pada era 1980 dan 90an SAM sangat dihormati oleh masyarakat dan agensi kerajaan. Apabila media sosial menguasai maklumat maka SAM pun terkesan dan masalah masyarakat terus disalurkan dengan pelbagai cara. SAM perlu mewujudkan aktivis-aktivis pelapis yang muda untuk terus membantu masyarakat. SAM juga perlu membuat perubahan supaya banyak turun kelapangan dan jangan mengharapkan laporan media sahaja. Tingkatkan prestasi sebagaimana pada zaman kegemilangan SAM di era 80-90an.
Che Ani Mt Zain
Che Ani Mt Zain
SAM taught me the importance of social activism and the role it plays in upholding the rights of people and the protection of the environment. In my experience, SAM has never hesitated to speak up in defence of people and their environment, and has gone the extra mile to champion their rights, by helping communities take their battles to the higher ups and even to the courts.
Jessica Binwani
Jessica BinwaniPublic/Private Interest Lawyer
Semenjak kami kenal SAM, banyak pengalaman dan pengetahuan yg kami dapat. Kami telah belajar cara membuat baja asli daripada SAM. Semenjak itu, bermulalah minat kami dalam aktiviti pertanian. Dengan memperolehi kemahiran dalam membuat baja asli dan penanaman lestari, kami juga telah dapat menambahkan pendapatan sampingan kami. Ini lebih baik daripada tanah kami terbiar dan tidak diusahakan. Terima kasih SAM kerana sudi memberi bantuan dan tunjuk ajar kepada Persatuan kami.
Chedo Anak Nyuwen
Chedo Anak NyuwenPersatuan Penduduk Sg Buri, Bakong, Marudi
My journey with SAM started when her community organisers took me to the meet the paddy farmers of Kedah, connecting my growing interest in environmental law with our people who struggle to work the land in the face of pollution, replacement of traditional seeds with commercial hybrids and their accompanying chemical package of fertilisers and weedicides. I then had the honour to work with SAM in the struggle for the rights of the native communities of Sarawak, in defence of their forests from massive logging and destructive mega-projects. In every issue that SAM takes up, she combines rigorous research with the realities and voices of the communities to advocate for policies and laws that care for people and nature. From the courts to the elected legislators to policy makers and implementers and to the United Nations, SAM walks side by side with the communities in Malaysia. How can I not be inspired by the vision and passion of the generations of women and men who coalesce to form SAM?
Chee Yoke Ling
Chee Yoke Lingstudent of SAM, Executive Director of Third World Network, SAM’s sister organisation

Sokonglah misi kami

Mainkanlah peranan anda untuk alam sekitar dengan memberikan sumbangan anda. Setiap sumbangan anda akan membolehkan pertubuhan kami memberikan impak yang lebih tinggi terhadap keadilan dan alam sekitar.

SUMBANGAN

Sahabat Alam Malaysia (Ibu Pejabat)
No. 1, Jalan Joki,
11400 Pulau Pinang,
Malaysia
Tel: +604 827 6930
Fax: +604 827 6932

Sahabat Alam Malaysia (Pejabat Marudi)
129A, Tingkat Satu,
Jalan Tuanku Taha,
P.O. Box 216,
98058 Marudi,
Baram, Sarawak,
Malaysia
Tel & Fax: +60 85 758 973

Peta Laman

  • Halaman Utama
  • Tentang Kami
  • Program
  • Pusat Sumber
  • Arkib
  • Sumbangan
  • Hubungi Kami
  • Dasar Privasi
  • Penggunaan Kandungan Laman Sesawang

Dapatkan berita terkini

Facebook
Twitter
Youtube
Instagram

Sahabat Alam Malaysia (Ibu Pejabat)
No. 1, Jalan Joki,
11400 Pulau Pinang,
Malaysia
Tel: +604 827 6930
Fax: +604 827 6932

Sahabat Alam Malaysia (Pejabat Marudi)
129A, Tingkat Satu,
Jalan Tuanku Taha,
P.O. Box 216,
98058 Marudi,
Baram, Sarawak,
Malaysia
Tel & Fax: +60 85 758 973

Peta Laman

  • Halaman Utama
  • Tentang Kami
  • Program
  • Pusat Sumber
  • Arkib
  • Sumbangan
  • Hubungi Kami
  • Dasar Privasi
  • Penggunaan Kandungan Laman Sesawang

Dapatkan berita terkini

Ikut kami di sini

Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
Copyright © 2021 Sahabat Alam Malaysia